Sivut

Rosie & Irwin pentue

 

My Zynk´s Rose "Rosie"      


 Sukupuoli/sex
 narttu/female 
 Syntynyt/born
 01.06.2019
 Mitat/size
 ~42,5cm 10kg
 Omistaja/owner
Salla Vornanen, Kotka
 Väri/color
Häntä/tail
 musta /black
 
pitkä/long tail
 Harrastukset/hobbies
 Tulokset/results
Agility medi 1lk
Rallytoko RTK2
BH- suoritettu
 Terveys/health   
 Lonkat/hips
 A/A
 Kyynärät/elbows
 0/0
 Polvet/knees
 0/0
 Selkä/back
 LTV0, VA0,SP0
 Silmät/eyes
 Terveet / Free 


Rosie Romppupomppu on  räjähtävän iloinen unkarilainen heräteostokseni. Minulla oli pennun paikka auki ja haaveilin Flinga&Vip yhdistelmästä pentua (H-pentue). Kohtalo päätti kuitenkin toisin ja pentue kuoli nartun omistajalle mennyttä Gritteä lukuunottamatta herpekseen. Pentukuume jäi kuitenkin kytemään eikä asiaa auttanut töissä harjoittelijana ollut mudi ihminen, joka selaili mudi palstaa facebookista. Hän löysi innokkaan narttu pennun, josta oli paljon videoita kasvattajalla. Halusin nähdä sen sukutaulun ja sieltä löytyi paljon koiria joita ensimmäisellä Unkarin reissullani ihaillut. Sitten tulin katsoneeksi tämän videon sen suvusta. Tässä kohtaa houkutus oli jo niin suuri, että olisi kannattanut jättää pentuvideo väliin. Pennut olivat jo muutaman viikon yli luovutusiän, joten uskoin, että kyllä narttu pentu on löytänyt jo kodin. Heikkona hetkenä päätin kuitenkin kysäistä ja pentu todella oli epävirallisesti vapaana. Kasvattaja oli alunperin ollut jättämässä sitä kotiin, mutta jahkasi päätöstä kun omistaa muutaman muunkin vielä nuoren koiran. Juttelimme tovin ja pentu vaikutti videoiden ja kuvien perusteella varsin houkuttelevalta. Kasvattajan kanssa pääsimme pennusta sopimukseen ja loppujen lopuksi Anita innostui Rosien tuomaan Unkarista Suomeen asti.  Rosie sukutaulussa on paljon samaa kun ensimmäisessä Unkarin tuonnissani Madossa. Rosien emä on Madon emän Sutin sisko ja Madon isä Báro on Rosien isoisä. Ensimmäisestä Unkarin reissustani ja Rosien sukulaisista kirjoitusta löytyy täältä: Unkarin reissu 


Rosie on avoin ja positiivisesti kaikkeen suhtautuva ilopilleri, joka rakastaa maailmaa, mutta on kuitenkin mitä uskollisin omistajalleen.  Rosie on varsin eloisa ja vilkas, mutta osaa tarvittaessa hyvin myös rauhoittua.  Rosielta ei löydy liiemminkään minkäänlaista terävyyttä, vaikka vilkkaana koirana se kyllä ehtii havainnoida ympäristöstä kaiken.  Tämä tekee siitä varsin luotettavan ja huolettoman koiran, jota voi pitää vapaana missä vain.  Nuorena Rosie oli hyvin sosiaalinen ja pussaili kaikki ihmiset läpi ja rakasti kaikkia koiria. Aikuistuttuaan ensimmäisen pentueensa jälkeen siitä on tullut vieraita kohtaan välinpitämättömämpi, menee kyllä mielellään rapsuteltavaksi ja on helposti kaikkien käsiteltävissä, mutta ei enään ihan jokaisen syliin heti hyppää. Oma omistaja on aina ollut Rosielle se ykkönen, sillä on suuri miellyttämishalu ja joka tilanteessa se valitsee mieluiten minun kanssani työskentelyn ympäristön sijaan. Sen kanssa onkin ollut varsin miellyttävää kilpailla, kun kisapaikoilla olo on huoletonta eikä se ota helposti suoritusten aikana häiriötä ympäristöstä.

Rosiella on voimakas taistelutahto, mikä on sen suurin moottori ihan kaikkeen toimintaan.
Taistelutahdosta on erityisen suurta hyötyä harrastuksissa, Rosie on loputtoman sinnikäs, kestää toistoja eikä ota epäonnistumisista millään tavalla itseensä.  Suuresta taistelutahdosta ja vilkkaudessa on kuitenkin ollut myös omat haasteensa erityisesti hihnalenkkeilyn harjoittelussa, jossa rynnistelyn estävä hihna neitiä kovasti turhauttaa, mikä taas on omiaan avaamaan ääntä viretilan kiihtyessä. Rosiella on myös suuri tarve paimentaa laumani muita koiria ja laumassa vapaana lenkkeily saa sen helposti kiihtymään ja rynnistämään sinnetänne raketinlailla riemusta kiljuen aina ensimmäisen noin 5min ajan metsälenkistä. Rosiella ei ole ikinä ollut tarvetta paimentaa muita kun oman lauman koiria, sitä ei kiinnosta autojen, pyörien tms. jahtaaminen eikä sillä ole minkäänlaista riistaviettiä. Lampailla se on käynyt kerran kokeilemassa paimentamista ja piti sitä hyvänä häiriötreeninä, jolloin istua tapitti sivulla pohtien miksi ihmeessä mamma raahasi sen häiritsemään toisten heinän syöntiä. Osaavan paimenkoiran kaverina se hieman hoksasi jutun juonta, mutta selkeää syttymistä paimennukseen ei löytynyt.

Rosien kanssa treenataan agilityä, tokoa ja rallytokoa. Sen kilpailu uraa ovat häirinneet korona, ohjaajan raskaus ja tapaturma alttius. Tähän mennessä se on kilpaillut agilityssä medi 1lk muutaman nollan verran, rallytokossa RTK2 sekä suorittanut BH kokeen. Rosie on koira joka rakastaa tehdä ihmiselle töitä ja on aina innolla mukana. Sillä on aina ollut todella hyvä keskittymiskyky, jo 4kk iässä sen kanssa pystyi leikkimään ja tokoilemaan  mm. rautakaupassa, agilityn hallikilpailuissa ja muissa hälinöissä. Rosie oppii asiat nopeasti ja omaa hyvän muistin.  Rosie palkkaantuu parhaiten taisteluleikeistä lelulla, myös lelun saalistaminen on siitä varsin hauskaa. Rosie on ensimmäinen koirani, jolle ei ole tarvinnut erikseen opettaa lelun takaisin tuomista, pikemminkin opettelua on ollut, ettei tulla täysillä päin. Rosie on suht ahne ja namipalkkaus toimii erityisesti tottelevaisuuslajeissa. Agilityssä kierrosten ollessa korkealla namipalkka on sille pieni pettymys kun vetoleikki tai saalistus olisi paljon siistimpää. Rosien vahvuus on lähellä työskentely, irtoamista ja itsenäistä suorittamista sille on pitänyt vahvistaa selkeästi enemmän kun aikaisemmille agility mudeilleni, kun taas tokon tiivis kontaktinen seuraaminen on tullut lähes ilmaiseksi. Agilityssä on myös näkynyt hieman paimennustaipumusta ja Rosielle on erikseen pitänyt opettaa ohjaajan liikkeestä luopumista sekä järkevää suoritusvirettä pitkillä kisaradoilla.

 
Rosie on suorittanut SmartDog laajan persoonallisuusarvion. Testi sujui Romppumaiseen tapaan vallan vauhdikkaasti. Se osoitti olevansa varsin fiksu tyttönen herkästä kiihtyvyydestään huolimatta. V-aita ratkesi huippu nopeaan 8 sekuntiin, namikoneen nappia paineltiin ihan huolella ja mahdottomaksi sanottu tehtävä ei näppärälle neidille ollutkaan mahdoton kun ruuvi lähti tassuilla aukeamaan. Rosie veti testin läpi suurella riemulla eikä epäonnistumisetkaan saaneet sen mieltä lannistumaan.

Tässä raportin yleisosuus (koko testi raportti tulossa)
"Eloisa Rosie tutustui testaustilaan vauhdikkaasti ja suhtautui vieraaseen testaajaan
ylitsepursuavan avoimesti. Rosie suoritti tehtävät tarkkaavaisesti motivoituen hyvin sekä
ruuasta että tehtävistä itsestään. Helposti innostuva Rosie käyttäytyi itsehillintää
mittaavassa sylinteritestissä impulsiivisesti. Muutoin kiihtymystaipumus näkyi testissä
lähinnä innostuvuutena ja sinnikkyytenä.
Rosie tulkitsee ihmisen kehonkieltä kohtuullinen hyvin saaden Eleet-osiossa 63 %
oikein. Toiset eleet olivat Rosielle selvästi helpompia kuin toiset. Suoran kädellä
osoituksen ja kädellä ristiin osoituksen Rosie ymmärsi täysin oikein, kun taas jalalla osoitus
ja katseen suunnan seuraaminen olivat sille vaikeita. Huijaus-osiossa Rosie ei ollut
harhaanjohdettavissa testaajan väärillä vihjeillä vaan käytti omaa päättelykykyään.
Ongelmanratkaisussa Rosie on vahvasti itsenäinen koira. V-aita -tehtävä se selvitti
itsenäisesti huippunopeassa ajassa. Mahdottomassa tehtävässä se toimi lähes yksinomaan
itsenäisesti, yrittäen kiihkeästi avata laatikkoa. Samaa innostunutta yritteliäisyyttä näkyi
myös sosiaalisen oppimisen tehtävässä, jossa Rosie sai namikoneen antamaan nameja,
mutta ei varsinaisesti oppinut koneen toimintaperiaatetta vaan kokeili kaikenlaista.
Testin vaikein osio, looginen päättely, jäi Rosielta ratkaisematta, niin kuin
useimmilta koirista. Muistitehtävässä Rosie sen sijaan onnistui keskimääräistä paremmin

muistaen oikein kolme aikaa neljästä. Tämä on erittäin hyvä suoritus ottaen huomion
Rosien eloisuuden ja impulsiivisuuden. Kaiken kaikkiaan Rosie on erittäin nopea, suuren
työskentelyinnon omaava ja avoimesti uusiin asioihin suhtautuva koira, joka kykenee myös
kognitiivisesti haastavampiin tehtäviin, silloin kun viretila ei ole liian korkea."

Rosie on aina ollut hyvä mahainen, eikä sillä ole iho- tai turkki ongelmia. Se on luustoltaan tutkittu terveeksi ja kestää hyvin harrastuskäyttöä, mutta sen ehdoton heikkous on tapaturma alttius. Rosie on koira jolle vähän aina sattuu ja tapahtuu. Isommilta haavereilta se on onneksi välttynyt, mutta viime vuoden kilpailukausi oli tapaturmien takia hyvin katkonainen ja sisälsi muutamankin anturavamman, häntämurtuman, tulehtuneen haavan, törmäyksestä kipeytyneen niskan ja lohjenneita kynsiä. Laumaan viime kesänä kotiutuneen pennun myötä Romppu on onneksi nyt selkeästi aikuistunut ja meno järkevöitynyt, joten toiveissa olisi että tapaturmat jäisivät nyt vain viime vuoden ongelmaksi.

Rosiella on yksi aikaisempi pentue, jossa isänä Hyberhyber Uhkarohkea Unelma "Vip". Pentueeseen syntyi 6 urosta, jotka ovat nyt reilun 1,5-v ikäisiä. Pojista on kasvanut lupaavan olosia vauhdikkaita ja työskentely intoisia mudeja. Pentueesta 3 on jo käynyt terveystarkastuksissa hyvin tuloksin (löytyy tarkemmin jalostusnetistä)


Rosie on suvultaan hyvin agility painoitteista. Sen lähisuvussa on paljon hienoja agility koiria, mm. MM-2019 nopein medikoira Remeny on sen tädin pentu, samoissa MM-kisoissa kilpaili kolme Rosien emän sisarusta ja 2 siskon pentua. Rosien sisarukset ovat kaikki harrastavissa kodeissa ympäri Eurooppaa. Kaksi sen siskoista on mini kokoisia (n.35cm), Rosie ja Jill medin ylärajalla n. 42-43cm ja urokset 42,5- 45cm.

Koko pentue on terveystutkittu: 
My Zynk's Kadarka "Fanta" HD-A, ED-0
My Zynk's Furmint "Jill" HD-A or AB (not officinal result)
My Zynk's Rose HD-A, ED-0, LTV-0, VA0, Patella 0, Eyes free
My Zynk's Oportó "Dusty" HD A or B, ED-0, Patella 0/0 (not officinal result)
My Zynk's Merlot "Lecsó" HD-A, ED-0, Patella 0/0 Lisää Rosien vanhemmista ja sisaruksista: Bor alom / Wein litter - My Zynk's kennel (weebly.com)


Lisää kuvia ja videoita Rosiesta instagramissa: 

Vilkkaalle ja kiihkeälle Rosielle halusin tähän pentueeseen mahdollisimman järkevän ja rauhallisen uroksen, joka tasapainottaa sopivasti Rosien vahvaa moottoria ja kiihkeyttä, samalla tukien sen  hyviä puolia helppouden ja sosiaalisuuden suhteen. Irwin on isänä myös meidän H2- pentueessa, jossa emänä Hyberhyber Hulluuden Huipentuma "Gritte". Alunperin tykästyin Irwinissä erityisesti sen tasapainoisuuteen ja avoimeen luonteeseen, se on vaivaton perhekoira ja mukava harrastuskaveri. Näitä ominaisuuksia se myös jätti H2 pentueeseensa, johon olen ollut erityisen tyytyväinen. Nämä pennut ovat nyt juuri vuoden täyttäneitä, niistä ensimmäinen kävi terveystarkastuksessa lonkat B/B, polvet 0/0, kyynäreet 0/0, selkä LTV0, seuraavat menevät tarkkeihin kevään aikana.

FI MVA, LV CH, LT, LV, EE, BALT JMVA LTJV-17 EEJV-17 EEV-17 LVV-18 HeW-22 Takkutukan Hurja "Irwin" Sukupuoli/sex uros/male 
 Syntynyt/born 08.05-2016
 Mitat/size45-46cm 15kg 
 Omistaja/owner Tiia Koskimies, Savitaipale
 Väri/color Häntä/Tail musta /black    
 Harrastukset/hobbies
 Tulokset/results
agility:pikku maksi 1lk
toko
jälki
canicross
Näyttelyt: FI MVA, LV MVA, LV JMVA, LT JMVA, EE JMVA, BALT JMVA, LTJV-17, EEJV-17, EEV-17, LVV-18

LTE +129 Laukauskokematon
 Terveys/health   
 Lonkat/hipsC/C
 Kyynärät/elbows 0/0
 Polvet/knees 0/0 (2021)
 Selkä/back LTV0, VA0, SP0
 Silmät/eyes

Terve
Irwin asuu lapsiperheessä belgi uroksen kaverina. Se on aina ollut varsin helppo, vaivaton ja tasapainoinen mudi uros, joka on äärimmäisen avoin ja rakastaa kaikkia vauvasta vaariin. Irwin on myös hyvin koirasosiaalinen eikä sillä ole tarvetta haastaa riitaa tai isotella muille. Irwin on alusta- ja äänivarma, se menee mistä vaan ja minne vaan ja on todella rohkea ja varmajalkainen. Irwin on luonnetestattu hyvällä tuloksella, ainoastaan toimintakyky meni -1 arvioinnille kaikkien suureksi yllätykseksi. Irwin on arjessa ja harrastuksissa aina osoittanut varsin hyvää toimintakykyä.  Irwin on käynyt myös konekarhu ja -susitesteissä, joissa se toimi järkevästi ja palautui molemmista testeistä (kuten myös arjen yllättävistä tilanteista) välittömästi. Irwinillä on vahva saalistusvietti sekä jonkin verran riistaviettiä. Se lähtee näkyvän riistan perään, mutta palaa kutsusta tai näköyhteyden menettämisen jälkeen välittömästi luokse, joten sen ulkoilutus myös vapaana on helppoa.


Moottorin suhteen Irwin ei ole mikään kiihkein tykki, enemmän sellainen tasainen puurtaja, joka jaksaa hyvin toistoja ja järki pysyy hyvin matkassa vauhdissakin. Irwinin kilpailee agilityssä pikku maksi 1lk sekä on käynyt varsin menestyksekkäästi näyttelyissä monessa eri maassa. Se on myös treenannut tokoa ja pk-jälkeä.  Irwin leikkii hyvin ja palkaantuu myös nameilla. 

Rakenteeltaan Irwin on hieman pitkä runkoinen, tasapainoisesti kulmautunut ja terveen rakenteen omaava komea uros, jolla on aina ollut varsin vahva ja kaunis kihara turkki. Irwin on aina ollut terve ja sen ainoa suurempi puute onkin C lonkat. Lonkat ovat kuitenkin hyvät ja siistit, sekä sen suvussa hyvät lonkka- ja muut luustotilastot, joten 
lonkista huolimatta Irwinin plussalista iän, luonteen, hyvän rakenteen ja hyväksi tunnetun suvun puolesta tukivat päätöstäni sen käyttöön.Irwinin kuvat c.Kosti Kemppainen & Tiia Koskimies


Lisää kuvia ja videoita Irwinistä löydät Instagramista: @irwinmudi

Irwin & Gritte pennuista kuvia ja videoita instagramissa:
Kani
Tetra
Käpy


Hyberhyber-pennut luovutetaan 8-viikkoisina eläinlääkärin tarkastamina, useaan kertaan madotettuina kera pentupaketin ja kasvattajan elinikäisen tuen. Pennut sosiaalistetaan monipuolisesti ja ne tottuvat niin arjen asioihin kuin myös autoiluun ja uusiin paikkoihin. Myymme pennut vain aktiivisiin koteihin harrastuskoiriksi. 

Lisätietoa pentueesta: kennelhyberhyber@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti