Sivut

Rosie & Vip pentue

  6 uros pentua syntynyt yhdistelmästä My Zynk´s Rose "Rosie" & Hyberhyber Uhkarohkea Unelma "Vip". Molemmat pentueen vanhemmat ovat aktiivisia harrastuskoiria, joten pennut myydään myös vain harrastaviin koteihin

Kaikki pennut ovat alustavasti varattuja.


My Zynk´s Rose "Rosie"      


KoiraNet   Rekisteröinti kesken, joten kaikki tiedot eivät näy. 

 Sukupuoli/sex
 narttu/female 
 Syntynyt/born
 01.06.2019
 Mitat/size
 ~42,5-43,5cm 10kg
 Omistaja/owner
Salla Vornanen, Kotka
 Väri/color
Häntä/tail
 musta /black
 
pitkä/long tail
 Harrastukset/hobbies
 Tulokset/results
Agility
Rallytoko: 89/100
 Terveys/health   
 Lonkat/hips
 A/A
 Kyynärät/elbows
 0/0
 Polvet/knees
 0/0 (18.09.2020)
 Selkä/back
 LTV0, VA0,SP0
 Silmät/eyes
 Terveet / Free 


Rosie Romppupomppu on  räjähtävän iloinen unkarilainen heräteostokseni. Minulla oli pennun paikka auki ja haaveilin Flinga&Vip yhdistelmästä pentua (H-pentue). Kohtalo päätti kuitenkin toisin ja pentue kuoli nartun omistajalle mennyttä Gritteä lukuunottamatta herpekseen. Pentukuume jäi kuitenkin
kytemään eikä asiaa auttanut töissä harjoittelijana ollut mudi ihminen, joka selaili mudi palstaa facebookista. Hän löysi innokkaan narttu pennun, josta oli paljon videoita kasvattajalla. Halusin nähdä sen sukutaulun ja sieltä löytyi paljon koiria joita ensimmäisellä Unkarin reissullani ihaillut. Sitten tulin katsoneeksi tämän videon sen 
suvusta. Tässä kohtaa houkutus oli jo niin suuri, että olisi kannattanut jättää pentuvideo väliin. Pennut olivat jo muutaman viikon yli luovutusiän, joten uskoin, että kyllä narttu pentu on löytänyt jo kodin. Heikkona hetkenä päätin kuitenkin kysäistä ja pentu todella oli epävirallisesti vapaana. Kasvattaja oli alunperin ollut jättämässä sitä kotiin, mutta jahkasi päätöstä kun omistaa muutaman muunkin vielä nuoren koiran. Juttelimme tovin ja pentu vaikutti videoiden ja kuvien perusteella varsin houkuttelevalta. Kasvattajan kanssa pääsimme pennusta sopimukseen ja loppujen lopuksi Anita innostui Rosien tuomaan Unkarista Suomeen asti.  Rosie sukutaulussa on paljon samaa kun ensimmäisessä Unkarin tuonnissani Madossa. Rosien emä on Madon emän Sutin sisko ja Madon isä Báro on Rosien isoisä. Ensimmäisestä Unkarin reissustani ja Rosien sukulaisista kirjoitusta löytyy täältä: Unkarin reissu 


Rosie on hyvin avoin ja positiivisesti kaikkeen suhtautuva ilopilleri, joka rakastaa maailmaa.  Rosie on varsin eloisa ja vilkas, mutta osaa tarvittaessa hyvin myös rauhoittua. Rosie ei ole ikinä osoittanut mitään terävyyteen viittaavaa käytöksessään. Vilkkaana koirana se kyllä ehtii havainnoida ympäristöstä kaiken, mutta ei kuitenkaan ikinä reakoi mihinkään puolustushalulla.  Tämä tekee siitä varsin luotettavan ja huolettoman koiran, jota voi pitää vapaana missä vain.  Rosie on hyvin sosiaalinen, se pussailee ihmiset läpi eikä ole tullut vastaan koiraa, josta se ei tykkäisi. Oma omistaja on kuitenkin Rosielle se ykkönen, sillä on suuri miellyttämishalu ja joka tilanteessa se valitsee mieluiten minun kanssani työskentelyn ympäristön sijaan. 

Rosiella on voimakas taistelutahto, mikä on sen suurin moottori ihan kaikkeen toimintaan.
Taistelutahdosta on erityisen suurta hyötyä harrastuksissa, Rosie on loputtoman sinnikäs, kestää toistoja eikä ota epäonnistumisista millään tavalla itseensä.  Suuresta taistelutahdosta ja vilkkaudessa on kuitenkin ollut myös omat haasteensa erityisesti hihnalenkkeilyn harjoittelussa, jossa rynnistelyn estävä hihna neitiä kovasti turhauttaa, mikä taas on omiaan avaamaan ääntä viretilan kiihtyessä. 

Rosien kanssa treenataan agilityä, tokoa ja rallytokoa. Näistä se on ehtinyt koronan takia kisata vasta yhdet rallytokokisat. Rosie on koira joka rakastaa tehdä ihmiselle töitä ja on aina innolla mukana.. Sillä on aina ollut todella hyvä keskittymiskyky, jo 4kk iässä sen kanssa pystyi leikkimään ja tokoilemaan  mm. rautakaupassa, agilityn hallikilpailuissa ja muissa hälinöissä. Rosie oppii asiat nopeasti ja omaa hyvän muistin.  Rosie palkkaantuu parhaiten 
taisteluleikeistä lelulla, myös lelun saalistaminen on siitä varsin hauskaa. Rosie on ensimmäinen koirani, jolle ei ole tarvinnut erikseen opettaa lelun takaisin tuomista, pikemminkin opettelua on ollut, ettei tulla täysillä päin. Rosie on suht ahne ja namipalkkaus toimii erityisesti tottelevaisuuslajeissa- Agilityssä kierrosten ollessa korkealla namipalkka on sille pieni pettymys kun vetoleikki olisi paljon siistimpää. Rosien vahvuus on lähellä työskentely, irtoamista ja itsenäistä suorittamista sille on pitänyt vahvistaa selkeästi enemmän kun aikaisemmille agility mudeilleni, kun taas tokon tiivis kontaktinen seuraaminen on tullut lähes ilmaiseksi.

 

Rosie on suorittanut SmartDog laajan persoonallisuusarvion. Testi sujui Romppumaiseen tapaan vallan vauhdikkaasti. Se osoitti olevansa varsin fiksu tyttönen herkästä kiihtyvyydestään huolimatta. V-aita ratkesi huippu nopeaan 8 sekuntiin, namikoneen nappia paineltiin ihan huolella ja mahdottomaksi sanottu tehtävä ei näppärälle neidille ollutkaan mahdoton kun ruuvi lähti tassuilla aukeamaan. Rosie veti testin läpi suurella riemulla eikä epäonnistumisetkaan saaneet sen mieltä lannistumaan.
Tässä raportin yleisosuus (koko testi raportti tulossa)
"Eloisa Rosie tutustui testaustilaan vauhdikkaasti ja suhtautui vieraaseen testaajaan
ylitsepursuavan avoimesti. Rosie suoritti tehtävät tarkkaavaisesti motivoituen hyvin sekä
ruuasta että tehtävistä itsestään. Helposti innostuva Rosie käyttäytyi itsehillintää
mittaavassa sylinteritestissä impulsiivisesti. Muutoin kiihtymystaipumus näkyi testissä
lähinnä innostuvuutena ja sinnikkyytenä.
Rosie tulkitsee ihmisen kehonkieltä kohtuullinen hyvin saaden Eleet-osiossa 63 %
oikein. Toiset eleet olivat Rosielle selvästi helpompia kuin toiset. Suoran kädellä
osoituksen ja kädellä ristiin osoituksen Rosie ymmärsi täysin oikein, kun taas jalalla osoitus
ja katseen suunnan seuraaminen olivat sille vaikeita. Huijaus-osiossa Rosie ei ollut
harhaanjohdettavissa testaajan väärillä vihjeillä vaan käytti omaa päättelykykyään.
Ongelmanratkaisussa Rosie on vahvasti itsenäinen koira. V-aita -tehtävä se selvitti
itsenäisesti huippunopeassa ajassa. Mahdottomassa tehtävässä se toimi lähes yksinomaan
itsenäisesti, yrittäen kiihkeästi avata laatikkoa. Samaa innostunutta yritteliäisyyttä näkyi
myös sosiaalisen oppimisen tehtävässä, jossa Rosie sai namikoneen antamaan nameja,
mutta ei varsinaisesti oppinut koneen toimintaperiaatetta vaan kokeili kaikenlaista.
Testin vaikein osio, looginen päättely, jäi Rosielta ratkaisematta, niin kuin
useimmilta koirista. Muistitehtävässä Rosie sen sijaan onnistui keskimääräistä paremmin
muistaen oikein kolme aikaa neljästä. Tämä on erittäin hyvä suoritus ottaen huomion
Rosien eloisuuden ja impulsiivisuuden. Kaiken kaikkiaan Rosie on erittäin nopea, suuren
työskentelyinnon omaava ja avoimesti uusiin asioihin suhtautuva koira, joka kykenee myös
kognitiivisesti haastavampiin tehtäviin, silloin kun viretila ei ole liian korkea."

Rosie on suvultaan hyvin agility painoitteista. Sen lähisuvussa on paljon hienoja agility koiria, mm. MM-2019 nopein medikoira Remeny on sen tädin pentu, samoissa MM-kisoissa kilpaili kolme Rosien emän sisarusta ja 2 siskon pentua. Rosien sisarukset ovat kaikki harrastavissa kodeissa ympäri Eurooppaa. Kaksi sen siskoista on mini kokoisia (n.35cm), Rosie ja Jill medin ylärajalla ja urokset 44-46cm.
Koko pentue on terveystutkittu: 
My Zynk's Kadarka "Fanta" HD-A, ED-0
My Zynk's Furmint "Jill" HD-A or AB (not officinal result)
My Zynk's Rose HD-A, ED-0, LTV-0, VA0, Patella 0, Eyes free
My Zynk's Oportó "Dusty" HD A or B, ED-0, Patella 0/0 (not officinal result)
My Zynk's Merlot "Lecsó" HD-A, ED-0, Patella 0/0 Lisää Rosien vanhemmista ja sisaruksista: Bor alom / Wein litter - My Zynk's kennel (weebly.com)

Videoita; 
Rosie 4kk 
Rosie 4,5kk 
Rosie 8kk agility
Rosie agility 11kk
Rosie 1v agility
Rosie 15kk agility 
Rosie 1,5v agility 
Rosie 1,5v agility 
Rosie 1,5v RC
Rosie 2v agility

Kooste Rosien suvusta
Kooste Rosien pentuajasta kasvattajalla

Mietin pitkään Rosien pennuttamista tänä vuonna. Sillä on 11kk juoksuväli, mikä on hieman haastava harrastavalle jalostuskoiralle. Koronan vieläkin sotkiessa kilpailuja päätin pennuttaa sen nyt, jotta voimme keskittyä ensi kesän täysillä kilpailemiseen. Meillä on monessa pentueessa ollut pieniä synnystysongelmia, joten toivoisin nuoren iän auttavan nopeaan synnytykseen ja siitä palautumiseen. Alunperin Rosiella oli tarkoitus käyttää toista urosta, mutta jostain syystä sitä ei touhu kiinnostanut, joten päädyin vaihtamaan suunnitelma B ennen tärppien ohi menoa. Näin ollen toteutin suunnitelman, jota pohdin jo Rosien Suomeen tullessa ja isäksi päätyi Vip. Vip täydentää hyvin Rosieta rauhallisena ja aina järkevästi käyttäytyvänä koirana. Siinä missä Rosie on ajoittain impulsiivinen ja nopeasti kiihtyvä ilopilleri, Vip on huomattavasti tasaisempi ja järki edellä kulkeva tyyppi. Molemmat ovat itsevarmoja, alusta- ja äänivarmoja, miellyttämishaluisia ja innokkaita harrastuskoiria. Kummallakaan ei ole allergioita, iho- tai turkki ongelmia. 

RTK1 AGI2 Hyberhyber Uhkarohkea Unelma "Vip"   
      


 Sukupuoli/sex
 uros/male 
 Syntynyt/born
 06.02.2016
 Mitat/size
 ~42cm 10kg
 Omistaja/owner
Salla Vornanen, Kotka
 Väri/color
Häntä/tail
 musta /black
 töpö/natural bobtail
 Harrastukset/hobbies
 Tulokset/results
 agility medi 2lk
Rallytoko RTK1
Näyttelyt: ROP-pentu, BIS2-pentu, SERT, NORD-SERT, ROP
 Terveys/health   
 Lonkat/hips
 B/B
 Kyynärät/elbows
 0/0
 Polvet/knees
 0/0 (20.02.2019)
 Selkä/back
 LTV0, VA0,SP0
 Silmät/eyes
 Terveet / Free 


Vip on 5,5-vuotias musta töpöhäntäinen ja sporttinen uros. 
Vip jäi vähän vahingossa U-pentueesta kotiin, vaikka alunperin sen ei pitänyt minulle jäädä. Jokin kyseisessä pennussa sai kuitenkin niin vahvan fiiliksen, etten voinut pientä maailmalle laskea. Enkä ole päätöstä joutunut katumaan, Vip on koira jonka kanssa on nautinto elää ja harrastaa. 

Vipissä on paljon ominaisuuksia, joihin tykästyin sen isässä. Samaan tapaan se palvoo täysillä omistajaansa, pysyy tilanteessa kun tilanteessa rauhallisen itsevarmana ja hallitsee hyvin viretilansa. Vip voi hyvin ottaa nokoset omaa vuoroaan odotellessa agilitykentän laidalla ja kun lähdetään tekemään niin sitten tehdään täysillä.  Vip on koira joka elää täysillä omalle ihmiselleen, sillä on suuri tarve miellyttää ja tehdä ihmisen kanssa yhteistyötä. Tästä syystä se on hyvin tottelevainen, rento ja helppo arjessa sekä aina valmis treenaamaan ja tekemään töitä. 


Vip on aina rakastanut käyttää kroppaansa ja juosta. Vip juoksi  pentulaatikkoa ympäri jo ennen kun silmät olivat kunnolla auvenneet. Pienestä asti myös korkeat paikat ja kiipeileminen on ollut Vipin mieleen. Muistan ihmetelleeni kun sen isä hyppäsi vauhditta noin 2m korkean kiviaidantolpan päälle istumaan, no poikansa on taidon perinyt ja loikkii metsässä vaivatta korkeillekin kiville ja kallioille.  

Vipin kanssa on todella mukava treenata ja kisata. Omaa vuoroaan se odottaa rennon rauhallisena ja kun lähdetään tekemään niin sitten tehdään täysiä. Vip leikkii hyvin ja palkkaantuu myös nameilla, mutta suurin palkka sille on itse tekeminen, omistajan kehut ja rapsutukset. Vipillä on suuri moottori ja halu tehdä töitä, mutta täysin treenivapaat viikotkaan eivät ole sille mikään ongelma.

Ensimmäiset vuodet Vip keskittyi pääosin agilityyn ja juoksukontakteihin.  Agilityssä on se on unelma, hyvin nopea, estehakuinen, itsevarma työskentelemään kaukanakin ohjaajasta, mutta samaan aikaa hyvin kuuliainen ja pehmeä ohjattava. Vip on hyvä hyppäämään, kääntymään ja kiihdyttämään, jarruja ollaankin sitten etsitty hieman pidempään. Reilun vuoden iässä halusin totuttaa sitä kilpailuihin, joten kävimme 3 kilpailulla hakemassa rallytokosta RTK1. Tällä hetkellä Vip olisi kilpailuvalmis tokoon ja rallytokon avoimeen luokkaan ( yksi koe käytynäkin hienolla 97/100 suorituksella, mutta Vip päätti palkata itsensä hihnalla rata alueella.) Näiden lisäksi Vip on treenannut jälkeä ja käynyt paimentamassa. 

Valitettavasti keväällä 2020 sattuneen tapaturman johdosta Vip on joutunut jäämään varhaiseläkkeelle agilitystä. Vip törmäsi 30kg malinoisini kanssa täydestä vauhdista lentäen kuperkeikkojen kautta ojaan ja törmäys aiheutti välilevyongelmia selkään. Onneksi normaaliarki sujuu kuitenkin kivuttomasti, joten nyt Vip on keskittynyt seuramiehen elämään ja huvikseen rallytokoiluun. Vip on ehdottomasti paras agilitykoirani tähänastisista koiristani, sen ominaisuudet liikkua, vastata ohjaukseen, irrota ja kuunnella ovat aivan omaa luokkansa. Vip oli koira joka lensi radalla ja meni kovaa, koska rakasti vauhtia. 

Ihmisten suhteen Vip on valikoiva, osan syliin se kiipeää heti ja osaa kohtaan se on hyvinkin välinpitämätön. Vip on  hyvin koirasosiaalinen, se tulee hyvin muiden kanssa juttuun ja on helppo koira treeneissä ja kisoissa kuljettaa mukana. 

Rakenteeltaan Vip on kompakti, kevyt ja jalkava uros. Vip kantaa hyvin kroppansa ja on aina saanut paljon kehuja varsin kauniista liikkumisesta. Vipillä on lyhyt luonnontöpö, joten todennäköisesti myös osa pennuista tulee olemaan töpöhäntäisiä.
Vip 2v

Videoita
Vip 10kk Pennut myydään vain aktiivisiin koteihin harrastuskoiriksi. Pentueeseen odotetaan mustia sekä mahdollisesti ruskeita pentuja pitkä-ja töpöhäntäisinä. 
Lisätietoa pentueesta: kennelhyberhyber@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti