sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Älä osta rekisteröimätöntä mudia!

Meidän blogiin eksytään hyvin usein hakusanalla: "mudin pentuja" tai "mudin pentuja myytävänä". Toivottavasti tämäkin viestin lukisi, joku joka harkitsee/on ostamassa mudin pentua ja jättäisi nämä rekisteröimättömät pennut omaan arvoonsa. Ostamalla rekisteröimättömän mudin tukee samalla tätä pentutehtailuksi luettavaa toimintaa. Sen rahan mitä säästää ehkä pennun hinnassa, maksaa sitten monin kerron takaisin ongelmien tullessa esille.

Taas tänään sain lukea valitettavan uutisen fb:stä mudiharrastajan profiilista, siitä kuinka Oulussa myydään taas kerran rekisteröimättömiä mudin pentuja,hienoin, mutta katteettomin lupauksin.
Tämä ei ole ensimmäinen, mutta toivottavasti viimeinen kerta kun tuolla suunnalla myydään rekisteröimättömiä mudeja. Viimeksi pentuja oli kesäkuussa, ja silloin oli jo kampanjaa käynnissä rekkaamattomia mudeja vastaan, esim. Täällä on loistava kirjoitus aiheesta jossa on myös kerrottu isän epilepsia taustasta.

Taas on aika kampanjoida mudipentutehtailua vastaan, fb:ssä kiertää jo tälläinen viesti, jota olisi toivottavaa jakaa eteenpäin:

Älkää ostako rekisteröimätöntä mudia. Oulussa taas myytävänä mudinpentuja ja hinta 500e. Samalla nartulla oli kesällä pennut. Aivan niinkuin viime kesänä, nämäkin voi ostaja sitten rekisteröidä jos haluaa. Tosin pentuja ei voi ostaja enää jälkikäteen rekisteröidä, vaan kasvattajan tulee rekisteröidä koko pentue kerralla.

Näin samaan viestiin voisi lisätä, että vaikka olisittekin rekisteröidyn mudin perässä niin tutustukaa kunnolla rotuun, tavatkaa mahdollisimman paljon mudeja ja mudi ihmisiä ennen oman hankintaa. Lukekaa, kyselkää ja kokekaa, ja ennen kaikkea olkaa realistisia sopiiko kyseinen rotu teille, jos yhtään tuntuu että ehkä ei sittenkään, niin kannattaa siirtyä muiden rotujen pariin. Mudiin tutustuessa on hyvä jättää ne vaaleanpunaiset lasit kotiin ja ottaa järkeä mukaan. Kivan ulkonäön, varsinkaan värin takia ei kannata mudia ottaa, se pentu voi olla söpö ja rodusta löytyy niitä haaveiden blue merlejä sinisilmin, mutta onko sellainen remmirähjänä, purevana moniongelmana niin suloinen? Valitettavan paljon mudeissa on kodinvaihtajia ja ongelmatapauksia, suurin syy löytyy hihnantoisesta päästä, kyseinen koira ei ole sopinyt kyseiseen kotiin. Vielä useammin kuulee varsinkin nuorten mudien omistajilta ihmettelyä jostain koiran ominaisuudesta mikä on hyvin yleinen rodulle, hyvällä tutustumisella sitäkin olisi osannut odottaa. Myös monet ongelmat koiran kanssa voi välttää kunnon tutustumisella, ja helpommin löytyy myös se itselle sopiva yksilö ja kasvattaja. Väärällä ihmisellä, vääränlaisessa paikassa ja huonolla hallinnalla mudi on räjähtävä pommi, siinä ei nauti omistaja eikä koira.

Mudi on oikeanlaisella ihmisellä todella kiva, uskollinen varjo ja paras ystävä, johon voi luottaa ja joka rakastaa ehdoitta, koira jonka ei aina uskoisi olevan koira. Mudi voi olla paras tai pahin koira elämässäsi.

Seci & Subré maaliskuussa

Seci & Subré joulukuussa, mihin se pikku pentu katosi?

Ps. päivityksiä on tulossa meidän liettuan reissusta jne. kunhan vain ehdin ne näpytellä, hieman on ollut kiirettä :)

Ei kommentteja: