Renin pentue

Pennut syntyivät 26.7.2018. Saldona 6 narttua ja 1 uros. Kaikilla pennuilla alustavasti kodit. Hyberhyber Puhuri "Ren" x Angyali-Álom Aszu "Aszu"Pentueeseen odotetaan syntyvän mustia ja blue merlejä pentuja. Molemmat vanhemmat ovat hyvin toimivia harrastuskoiria, varustettuna suurella moottorilla ja tasapainoisella luonteella. Pennut myydään vain aktiivisiin koteihin harrastuskoiriksi. Vanhemmista lisätietoa alempana.

Pentukyselyt kannattaa suunnata kennelhyberhyber@gmail.com sähköpostiin. Toinen s.postini toimii ajoittain hieman huonosti, joten viestisi saattaa hukkua matkalle. Vaihtelevien työaikojeni vuoksi pentukyselyt ensisijaisesti sähköpostitse.


Angyali-Álom Aszu "Aszu"
workingdog.com Väri/color Musta/black
 Syntymäaika/born 20.5.2011
 Lonkat/hips A/A
 Kyynärät/elbows 0/0
 Polvet/knees 0/0 0/0
 Silmät/eyes Terveet
 Koko/size 44-46 cm/14 kg
 Harrastukset/hobbies
 Tulokset/results
 - Agility maksi 3 lk
 - EO, WM, Sveitsin agility ranking 2017 sija 39.
 - BH-koe hyväksytty

 - Agility large class 3

 - EO, WM, Switcherland's agility ranking 39. (2017)
 -BH-test passed

Aszú on varsin komea ja luonteeltaan tasapainoinen, pian 7 vuotta täyttävä saksalainen uros. Aszú on hyvin menestynyt agilitykoira, se kilpailee maksi 3 lk, ja on edustanut Sveitsiä mm. EO-kisoissa. Agilityn lisäksi se on suorittanut BH-kokeen. Aszú on harrastavasta suvusta ja sen molemmat vanhemmat ovat menestyneitä harrastuskoiria useassa lajissa.Kävimme tapaamassa Aszúa Sveitsissä helmikuun lopussa. Meillä oli ilo tavata sitä niin agilitykilpailuissa, lenkillä maalla ja kaupungissa, kuin kotiarjessakin kahtena eri päivänä. Aszú oli komea ja hyväluonteinen musta uros, jonka uutta tapaamista Renin kanssa odotamme innolla myöhemmin.

Aszú on hyvin hurmaava herrasmies, joka suorastaan huokuu itsevarmuutta. Se on hyvin rohkea, reipas ja avoin, joskaan yhden ihmisen koirana ei suoraan syliin tunkeva uros. Aszú on helposti myös vieraiden käsiteltävissä ja leikitettävissä, mutta ei kuitenkaan lähde vieraan ihmisen matkaan mielellään. Se tottelee ja seuraa tarkkaavaisesti isäntäänsä ja on aina valmis työskentelyyn. Aszú on arjessa ja kaikissa tilanteissa hyvin helppo ja tasainen, sitä pystyy pitämään irti paikassa kuin paikassa, eikä mikään ympäristössä sitä hetkauta. Aszú tulee hyvin toimeen koirien kanssa, se kommunikoi niiden kanssa hyvin, eikä sillä itsevarmana ja pitkäpinnaisena koirana ole tarvetta lähteä mukaan muiden koirien provosointeihin tai hullutuksiin. Se onkin elänyt ongelmitta niin vanhemman ja rauhallisen, kuin myös nuoremman ja kiihkeän uroksen kanssa.

Aszú harrastaa Sveitsissä agilitya, ja kilpailee maksi3-luokassa. Se on edustanut Sveitsiä ohjaajansa kanssa mm. EO-kilpailuissa. Lisäksi se on suorittanut BH-kokeen. Aszú on helposti motivoitavissa kaikkeen ja kaikella: se repii ja kantaa lelua, on hyvin ahne nameille ja haluaa työskennellä
ohjaajalle. Se on myös hyvin yritteliäs ja sinnikäs. Aszúlla on todella hyvä ”on-off”-nappi kaikkialla kiihtyessään nollasta sataan sekunneissa, mutta pystyessään myös rauhoittumaan yhtä nopeasti tilanteessa kuin tilanteessa. Reniin verrattuna se on hieman kovempi ja itsenäisempi.

Rakenteeltaan Aszú on tasapainoinen ja hyvin kulmautunut. Mittasuhteiltaan se on hieman Reniä lyhyt runkoisempi. Aszúlla on pitkä, selän päälle kaartuva häntä ja kihara, musta turkki, sekä täysi hampaisto ja puhdas purenta.


Aszú on koko ikänsä ollut kaikin puolin terve, sillä ei ole allergioita tai muita ongelmia. Myös sen veli ja molemmat vanhemmat ovat terveitä harrastuskoiria.  Aszún emä Irhaberk Angyali Álom "Álom" on Unkarissa syntynyt saksassa asuva narttu, joka on kilpaillut agilityssä medi 3lk ja suorittanut BH kokeen. Aszún isä on saksalainen Fluke vom Schloss Feengrund " Fluke" joka on kilpaillut agilityssä maksi 3lk sekä kiertänyt näyttelyissä usean maan valioksi sekä saanut voittajatitteleitä. 

Videoita Aszústa ja sen suvusta tulossa.


10kk mudi Csoka & Aszú


BH RTK4 Hyberhyber Puhuri "Ren"
KoiraNet
 Sukupuoli/sex
 narttu/female 
 Syntynyt/born
 22.10.2014
 Mitat/size
 14,0 kg/42-43 cm (agility medi)
 Omistajat/owners
 Salla Vornanen, sijoituksessa Oona Mäki, Vantaa
 Väri/color
 blue merle
 Harrastukset/hobbies
 Tulokset/results
 - agility medi2, 1x LUVA
 - rally-toko  RTK4
 - koiratanssi HTM: oikeus VOI, freestyle: ALO
 - toko AVO
 - BH-koe hyväksytty
 - treenaa lisäksi jälkeä ja noseworkia, ja on osoittanut paimennustaipumusta lampailla

 - agility medium class 2, 1x Q
 - rally-o, degree in master's class
 - heelwork to music: right to winner's class, canine freestyle: beginner's class
 - obedience, open class
 - BH obedience test passed
 - training also tracking, nose work and herding

  näyttelystä EH/from a dog show VG
 Luonnetesti/character test
 +159, laukausvarma: video
 (+1b, +3, +3, +2a, +1a, +2, +1, +3, +++)
 Terveys/health   
 Lonkat/hips
 A/A
 Kyynärät/elbows
 0/0
 Polvet/knees
 0/0 (28.1.2016 & 12.1.2018)
 Selkä/back
 LTV0
 Silmät/eyes
 Distichiasis (yksi ylimääräinen ripsi)
/distichiasis (one extra eyelash) (28.1.2016)
 Sydän/heart
 ei sivuääniä/no murmurs (official, 12.1.2018)
 Kilpirauhastestit
/thyroid test
 TSH & T4 ok (28.1.2016)
 DNA-testit /DNA-tests

Luonnekuvaus Teksti: Oona Mäki
Kuvat: Katja P, Johanna L, Miranda M, Salla V, Oona M, Iiro M, Susanna K.

Pentutestattu 6-viikkoisena (blogipostaus)

Ren on täyttä kultaa. Arjessa se on tavattoman helppo, kunhan vain osataan pitää kiinni rajoista, koska Ren kyllä huomaa, jos sen tilaisuus on koittanut. Ren on ennen kaikkea mudiksi verrattain rauhallinen, mikäli mitään ei tapahdu, eikä se esimerkiksi lenkillä juokse yksinään pää kolmantena jalkana ristiin rastiin ja näkymättömiin, vaan pysyttelee hepuleita lukuun ottamatta aina näköetäisyydellä ihmisiä sivusilmästä vilkuillen. Joskus huomaan vasta lenkin lopussa unohtaneeni hihnan kokonaan kotiin (ja nykyään yleensä jo luovutan, enkä edes yritä ottaa sille omaa hihnaa mukaan). Kiihkeyttä, räväkkyyttä ja räjähtäväisyyttä siitä kuitenkin löytyy myös roimasti, mikäli tarve näin vaatii, eikä se ole mikään hienohelma. Ren on hyvin laumasidonnainen, leimautuva ja miellyttämisenhalua siltä löytyy hyvin paljon. Sisällä kotona Ren löytyy yleensä jaloista tai kainalosta, eikä sillä ole ongelmia olla siinä kainalossa vaikka yli puoli päivää. Ren osaa ottaa paikassa kuin paikassa rennosti eikä se hätkähdä uusista alustoista tai äänistä lainkaan. Sen kanssa onkin erittäin helppo kulkea myös kaupungin hälinässä, kun koira ei välitä mistään mitään, vaikka huomioikin ympärillään tapahtuvat asiat. Vapaana se on ollut jopa mainoskuvauksissa Helsingin ydinkeskustassa ihmisvirtojen, muiden koirien ja ratikoiden vilinässä, täysin ongelmitta. Ren on sopivan nöyrä ja ohjaajapehmeä, muttei yhtään liikaa, vaan omaakin tahtoa ja röyhkeyttä löytyy kyllä, vieläpä koko ajan enemmän iän ja itsevarmuuden karttuessa. Renin koko elämä on yhtä siistiiiiiii ja hienoa, ja se riemastuu niin vilpittömästi pienestäkin huomiosta (kuten esimerkiksi heräämisestä), ettei sille voi olla hymyilemättä.

Ren rakastaa kaikkea. Oltiin missä vain, tehtiin mitä vain, tapahtui mitä tahansa, Renillä on aina kivaa ja ihanaa. Yltiösosiaalinen vieraille Ren ei kuitenkaan ole, vaan vieraiden ja tuttujen (niin ihmisten kuin koirienkin) välillä moikkaamisero on kyllä olemassa - eli riemastuuko Ren vain sivistyneesti ja hillitysti vai hillitsemättömästi.  Vahtiviettiä Reniltä myös löytyy, mutta vahtiminen ei jää sille päälle tilanteen loputtua. Se ei kuitenkaan kerrostalossakaan asuessaan ole reagoinut rapun ääniin tai muihin ns. ylimääräisiin ääniin. Kotiin se ottaa vieraat, ventovieraatkin, vahtihaukun saattelemana ystävällisesti odotellen rapsutuksia. Tyypillisenä mudin piirteenä se myös omii esineitä muilta koirilta ja niitä puolustaessaan Ren osaa jopa näyttää hammasta, mutta en voisi ikinä kuvitella Renin aloittavan tappelua kenenkään kanssa. Pääosin se tuleekin toimeen koiran kuin koiran kanssa ja Ren on lahjakas pentujenleikittäjä. Renille kelpaa niin paini-, pyörimis-, puremis- ja jahtaamisleikit leikkikaverista riippuen, ja se puhuu ihan äärettömän hyvin koiraa - se osaa usein vaihtaa leikkityyliäkin sen mukaan, miten huomaa toisen koiran siitä pitävän. Ahdistelevat urokset Ren pitää kuitenkin hieman loitommalla kohteliaasti pienillä eleillä.
Ren on elänyt koko elämänsä melko kurinalaisesti laumassaan alimpana koirana vahvan vanhemman nartun kanssa, joka voi olla vaikuttanut sen luonteeseen niin koirien kuin ihmistenkin kanssa toimiessaan. Rooliinsa alistuminen ei ole ollut Renille ikinä minkäänlainen ongelma, mutta jos sille aletaan uhitella tosissaan, se osaa kyllä antaa takaisin.

Harrastuskoirana Ren on erittäin lahjakas. Se on kyllä luonnollisen vilkas ja huomioi ympärillä tapahtuvat asiat, mutta ei ole kuitenkaan häiritsevän häiriöherkkä, vaan sen kanssa on pennusta lähtien ollut helppo työskennellä häiriössä kuin häiriössä. Ren on aina ollut kekseliäs ja todella oppivainen, ja naksuttelutuokiot ovatkin tuottaneet todella hyvin tulosta - esimerkiksi kaivamistempun se oppi saadessan vähän vitsillä siitä yhden naksun ja palkan ulkona. Intoa riittää vaikka muille jakaa lajissa kuin lajissa ja Ren palkkautuu moitteetta niin leluilla kuin melko ahneena koirana millä tahansa namillakin. Leluista kelpaa käytännössä myöskin mikä vain, oli se sitten heittolelu, repimisleikki tai kuollut lelu. Pentuna Ren tykkäsi omia lelut itselleen, eikä noutaminen ole muutenkaan ollut sille alun perin luontaista, mutta tästä on päästy asiaa työstämällä helposti. Agilitykoirana se on hyvin kiihkeä ja vauhdikas, mutta ei mikään hihaan tai näpeille käyvä piru, vaan suhteellisen kiltti ohjattava. Se on kuitenkin äärimmäisen herkkä ohjaukselle, mikä on tuottanut muutamia harmaita hiuksia mm. ylimääräisten takaakiertojen myötä. Kaikissa harrastuslajeissa Renin kanssa pitää tehdä töitä melko neutraalisti, tai se riemastuu niin kovin, ettei pysy pöksyissään. Tottelevaisuuslajeissa ylivireen ja siitä johtuvan ääntelyn kanssa ollaan myös tehty töitä ja Ren helposti tarjoaa melkoisen arsenaalin opittuja juttuja ihan ilman pyytämistäkin. Tietynlaista itsenäisyyttä ja aggressiota Renissä ei kuitenkaan erityisemmin ole, ja se laumaviettisenä koirana se kysyy helposti neuvoa tehtäviin ohjaajalta. Tämä tietysti tekee siitä arkikoirana hyvin helpon tapauksen, mutta siksi siitä ei tullut esimerkiksi pk-viestikoiraa. Jäljellä sen kanssa onkin pitänyt olla tarkkana, ettei vahingossakaan auta koiraa, ja tuloksena se osaakin melko hyvin ratkaista hukkatilanteita itsenäisesti. Jälkikoirana Ren on lahjakkuus.


Ren aloitti rally-tokossa kilpailemaan
10 kk vanhana saavuttaen vakuuttavalla tulosrivillä mestariluokan koularin RTK4 1 v 9 kk:n iässä. Samana vuonna se sai osallistumisoikeuden ja osallistui myös rally-tokon SM-yksilökilpailuun. Ren on kilpaillut tähän mennessä myös agilityssä, koiratanssin HTM:ssä sekä freestylessä ja tokossa. Lisäksi se on suorittanut hyväksytysti palveluskoirien BH-kokeen.In english

Ren's personality is pure gold. In general, Ren is a very easy dog as long as you give her clear boundaries and stick to them, because otherwise she will try to test them out. Most of all, Ren is a very calm dog, for example if nothing is going on while we are on a walk, she will just explore a bit, yet still staying nearby all the time. When she gets excite she will of course run around, but keeps the owner at her sight.

Ren likes to please and she is very much attached to her owner. One could descried her to be humble and soft for the trainer, but not an inch too much, since she does have her own strong will as well. Ren is very easy to take with you to everywhere since she has ability to chill wherever she is, she doesn't get scared of new people, places or even noises. For example she has been participating in promotional video recording in a centre of Helsinki, without a leash, with no problem.
Ren loves everything. No matter where we are, doing what so ever with whomever, she is always having fun. However, she is not an over social dog since if she doesn't know the person or the dog she won't be running to say hi to them right away - still never being shy or aggressive. She also likes to guard her thing/toys as it is typical behavior for this kind of dogs. She might be sometimes rather straightforward when guarding her toys and even show a bit of teeth in order to get the message through, but she is very polite and surely wouldn't ever start a fight over anything. In general, she gets along very well with any dog and she just loves puppies.

 Hobby wise, Ren is a very promising dog and she's nice to work with. She is naturally very energetic, but not over the top and therefore it has been rather easy to work with her in any kind of environment ever since she was a puppy. She learns new tricks easily by using her head and afterwards she is happy whether the price is a toy or a treat. In an agility field, she is full of energy, excitement and speed, but yet still she is rather easy to guide the track through. Generally speaking, when training with her, the trainer has to stay neutral or otherwise she will get too excited. We have been working with this over excitement also in the obedience side and nowadays she can give you a quite nice show of tricks that she knows without even asking. However, the kind of aggressive approach and independency is missing from her, and therefore she quite easily turns to a trainer for further guidance. However, this trait makes it actually easier to train since she doesn't make her own decisions.


When Ren was 10 months old, she started to compete in rally-o and reached master's degree class RTK4 by the age of 1 year and 9 months. On the same year, she also got the right to open class in rally-o in a national level competition. She has also started to compete in agility (medium class), canine freestyle, HTM and obedience, and passed working dog's BH obedience test.Videoita ja muuta materiaalia
/videos and other material:

Agility-kooste 2016
Agilitykisat medi2 10/2017

Rally-toko SM-yksilökisa 10/2016
Rally-toko ratatreeni 6/2017
Rally-tokokisa, MES 1/2018

Koiratanssikisa, ALO HTM 3/2017
Koiratanssikisa, AVO HTM 12/2017

Tokokoe ALO1 3/2017
BH-koe tottelevaisuus 6/2017

Luonnetesti 4/2018
Mainosvideossa 8/2016
Videoita ja kuvia Renistä alle 1,5v:nä: blogi
Tuoreempaa materiaalia löytyy instagramista.

Ren asuu sijoituskodissa Vantaalla ja siihen on mahdollista tutustua esimerkiksi kisoissa, treeneissä tai lenkillä näin sovittaessa.Ei kommentteja: